• ...
  • 2015
  • Opgeleverd
  • AZ Jan Palfijn Gent
  • AZ Jan Palfijn

  • Ziekenhuis

  • 50.000 mĀ²

  • Ghent, Henri Dunantlaan

concept

Het ziekenhuisgebouw op de site van het AZ Jan Palfijn wordt zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde verbouwd en uitgebreid in samenwerking met Boeckx Architecture and Engineering en Arch & Teco.

Projectomschrijving

De typische betonarchitectuur uit de jaren 70 kenmerkt het bestaande gebouw. Daardoor vertoont de gevel van geprefabriceerde zelfdragende betonpanelen sterke tekenen van verwering en is ze toe aan een opknapbeurt. Ook de waterdichtheid en de gevelisolatie zijn ontoereikend volgens huidige normen en worden aangepakt.

Het gebouw wordt als het ware ingepakt door een isolatieschil met aluminium bekleding. Dit brengt lichtheid boven de massieve blauwe hardstenen sokkel, die op vraag van de opdrachtgever werd behouden. Het materiaalgebruik en de vloeiende lijn van het inpakken brengen een zekere dynamiek in het gebouw die versterkt wordt door zonnewerende luifels en uitkragende sierdorpels.

 

 

De interne renovatie is gebaseerd op een totaalconcept. Zo worden de verschillende afdelingen volledig gereorganiseerd om het ziekenhuis overzichtelijk en patiƫntvriendelijk te maken. Om toegankelijkheid en zichtbaarheid te verhogen, werd de inkom herbedacht en verplaatst naar het centrale gedeelte.

Ook de technieken krijgen een nieuwe plaats. Ze verhuizen van het voormalige stookgebouw naar doorlopende ruimtes bovenop het ziekenhuis. Zo voldoet elke ruimte aan de hedendaagse ventilatienormen. Het stookgebouw wordt omgevormd tot een ziekenhuisrestaurant midden in het groen

Let's build together

Heb je een specifiek project dat je wil bespreken? Wil je spontaan solliciteren?

Neem contact op met ons, Katrien helpt je met plezier verder.

get in touch