de lijn stelplaats wissenhage

Gent

Concept

Dit project bestaat uit verschillende gebouwen die samen een totaal bouwvolume van 428 000 m? vormen. Door een beperkte selectie aan gevelmaterialen consequent toe te passen krijgt de ganse site visuele eenheid. Het massieve hoofdgebouw staat centraal op de site, als ankerpunt voor alle secundaire volumes op het terrein.

Het centrale onderhouds- en exploitatiegebouw voor bussen en trams wordt omwikkeld met een rood-oranje baksteenparement. In contrast worden de lagere, secundaire volumes omwikkeld met aluminium gevelpanelen. De technische ruimtes bovenop de verschillende daken krijgen een licht gestructureerde aluminium huid mee die zorgt voor een aantal blinkende eyecatchers bovenop het gebouw.

De gelijkvloerse verdieping zijn de onderhouds? en herstelplaatsen voor trams en bussen. Op de eerste en tweede verdieping zijn er kantoorruimtes, sociale ruimes, kleedruimtes, opslagplaatsen en bijkomende ateliers. Op de derde verdieping bevinden zich de nodige technische ruimtes.

Een overdekte stelplaats voor 84 trams vormt de aanloop naar het hoofdgebouw. De gevels van dit volume worden bekleed met dezelfde gevelpanelen als de secundaire volumes van het hoofdgebouw en worden er op deze manier visueel mee verankerd. De voorgevel van dit gebouw vormt het spectaculaire decor van het in-en uitrijdende tramverkeer van en naar de Nieuwe Vaart.

Een was- en bezandingsplaats voor trams vormt het verbindend element tussen de stelplaats en het exploitatiegebouw.

Het parkinggebouw voor 55 bussen, 340 personenwagens en een 50-tal fietsen vormt het eerste zichtbare element vanaf de ingang Wiedauwkaai. De skeletstructuur van het parkeergebouw wordt omwikkeld met een huid uit geweven staal. Zo wordt een licht, zwevend volume verkregen dat de ingang van het terrein bewaakt. Het gebouw bevat drie bouwlagen in een metaalskeletstructuur met een gordijngevel uit inox. Een passerelle verbindt het parkeergebouw met de administratieve verdieping van het hoofdgebouw.

De was- en tankplaats voor bussen is een eenvoudig rechthoekig volume, omwikkeld met dezelfde rood-oranje baksteen als het hoofdvolume van het centrale gebouw. Ontwerper van dit project is THV Bontinck - Technum.

Informatie

opdrachtgever Vlaamse Vervoermaatschappij ? DE LIJN ?
ligging Terrein Wissenhage ? Gent (15ha)
functie Onderhoudsgebouwen en stelplaatsen voor bussen en voor trams
oppervlakte 39 000 m?
bouwvergunning 2006
realisatie 2016
bouwvolume 428 000 m?
Close
Loading
0 resultaten gevonden